Směnečný formalismus a vývoj jeho pojetí v judikatuře - Špotová, Jana (2014)
Tématem této práce je směnečný formalismus a vývoj jeho pojetí v judikatuře. Práce se zabývá zejména jednotlivými náležitostmi směnky, které jsou stanoveny zákonem, a vlivu nedodržení správné formy těchto náležitostí na platnost směnky. Tato problematika je analyzována zejména s ohledem na její pojetí v české judikatuře. První kapitola práce se věnuje teoretickým základům zpracovávané tematiky, tedy zejména popisu základního zákonného předpisu směnečného práva, charakteristice směnky a vymezení druhů směnek a jejich zvláštních typů. Tématem druhé kapitoly jsou základní náležitosti směnky stanovené zákonem, které jsou analyzované zejména s ohledem na jejich vliv na platnost směnky. Jednotlivé části kapitoly se tak postupně zabývají následujícími náležitostmi směnky: 1. označení, že jde o směnku, pojaté do vlastního textu listiny vyjádřené v jazyku, v kterém je listina sepsána; 2. bezpodmínečný příkaz (slib) zaplatit určitou peněžitou sumu; 3. jméno toho, kdo má platit (směnečníka); 4. údaj splatnosti; 5. údaj místa, kde má být placeno; 6. jméno toho, komu nebo na jehož řad má být placeno; 7. datum a místo vystavení směnky; 8. podpis výstavce. Obsahem třetí kapitoly je problematika, která úzce souvisí s uváděním výše uvedených náležitostí na směnce a v níž se rovněž odráží formální charakter směnky. V první části této kapitoly bude pojednáno o směnečných formulářích, s jejichž charakterem souvisí určité specifické problémy. Obsahem druhé části této kapitoly je problematika grafické úpravy směnky, která má z hlediska směnečného formalismu rovněž nezanedbatelný význam.