Vybrané aspekty hospodářských vztahů Evropské unie a Čínské lidové republiky na prahu 21. století a jejich reálný dopad na světovou ekonomiku - Smola, Filip (2016)
Hlavním cílem této diplomové práce je rozbor vybraných hospodářských vztahů a aktivit probíhajících mezi Evropskou unií a Čínskou lidovou republikou. Tato diplomová práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, které na sebe vzájemně navazují. První kapitola se zabývá historickým vývojem vzájemné spolupráce Evropy s Čínou s maximálním důrazem na nedávné události a aktuální dění. Nejobsáhlejší kapitola této práce, druhý oddíl, se věnuje klíčovým oblastem spolupráce mezi EU a Čínou. Nejvíce prostoru je věnováno zejména obchodním a ekonomickým vztahům, investičním vztahům a dalším oblastem. Současně jsou ve druhé kapitole také řešeny sporné oblasti v rámci vzájemných vztahů EU a Číny. Na rozdíl od druhé kapitoly, která nahlíží na vzájemné vztahy z pohledu celé EU, jsou ve třetí kapitole rozlišovány bilaterální vztahy dvou vybraných zemí EU s Čínou. Smyslem třetí kapitoly je tedy poukázat na odlišný přístup jednotlivých členských zemí EU ve vztazích s Čínou. V závěrečné kapitole se pak snažím o poukázání na rostoucí vliv EU a Číny v rámci světové ekonomiky a v samotném závěru pak o možný nástin budoucího vývoje.