Příjmová nerovnost mužů a žen v ČR s přihlédnutím k vybraným zemím EU - Smékal, Ondřej (2016)
Diplomová práce hodnotí příjmovou situaci mužů a žen v České republice v porovnání s odlišnými výsledky ve vybraných zemích Evropské unie. Na tuto problematiku působí celá řada faktorů, které ji ovlivňují. Těmito faktory se v práci budu zabývat. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývá pohledem na nerovnost příležitostí na trhu práce jako celek, důvody nerovnosti příležitostí, ale i příjmových rozdílů. V praktické části jsou již zpracována statistická data, která dávám do souvislostí s poznatky zjištěnými v teoretické části. Závěr obsahuje doporučení, jakým způsobem by se daly příjmové rozdíly snížit.