Války v Latinské Americe; jen hřiště cizích mocností? : - Trzaskalik, Lukáš (2015)
V této diplomové práci si kladu za cíl rozebrat moderní ozbrojené konflikty v Latinské Americe v 19. a 20. století s ohledem na místní kritický přístup k historii a mezinárodním vztahům, inspirovaný marxizmem. Po úvodní části věnované marxistické škole mezinárodních vztahů, teorii dependence a teorii zástupné války analyzuji čtyři vybrané válečné konflikty v regionu: válku trojí aliance, tichomořskou válku o ledek, válku o Acre a válku o Chaco. Mou výzkumnou otázkou je zodpovědět, zda se jednalo o zástupné války, tj. strany do konfliktu vehnal cizí aktér, nebo o běžná střetnutí válčících stran. Závěrem mé práce je tedy podložené tvrzení, zda do konfliktů Latinskou Ameriku vháněly cizí mocnosti či nadnárodní korporace, jak je přesvědčena velká část místních intelektuálů, anebo nikoliv.