Války v Latinské Americe; jen hřiště cizích mocností? - Trzaskalik, Lukáš; Volenec, Otakar; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
V této diplomové práci si kladu za cíl rozebrat moderní ozbrojené konflikty v Latinské Americe v 19. a 20. století s ohledem na místní kritický přístup k historii a mezinárodním vztahům, inspirovaný marxizmem. Po úvodní části věnované marxistické škole mezinárodních vztahů, teorii dependence a teorii zástupné války analyzuji čtyři vybrané válečné konflikty v regionu: válku trojí aliance, tichomořskou válku o ledek, válku o Acre a válku o Chaco. Mou výzkumnou otázkou je zodpovědět, zda se jednalo o zástupné války, tj. strany do konfliktu vehnal cizí aktér, nebo o běžná střetnutí válčících stran. Závěrem mé práce je tedy podložené tvrzení, zda do konfliktů Latinskou Ameriku vháněly cizí mocnosti či nadnárodní korporace, jak je přesvědčena velká část místních intelektuálů, anebo nikoliv.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses