Jomkipurská válka a mediační role USA v tomto konfliktu - Kopečná, Pavlína (2015)
Cílem této práce je analýza 5. arabsko-izraelského konfliktu, známého pod názvem Jomkipurská válka a také mediační role USA v něm. Konflikt byl takto pojmenován díky svátku Jom kipur, neboť právě v den jeho oslav byl zahájen překvapivý arabský útok vůči Izraeli. Z teoretického hlediska se práce zabývá vysvětlením pojmů mediace a války jako nástroje řešení konfliktů. Z tohoto teoretického základu následně vychází již zmíněná analýza Jomkipurské války i mediační role USA, a zda tuto roli Spojené státy přijaly kvůli uvalení ropného embarga Organizací zemí vyvážejících ropu v roce 1973 vůči nim i dalším přátelům Izraele. Výsledné zjištění bude uvedeno v závěru práce.