Jomkipurská válka a mediační role USA v tomto konfliktu - Kopečná, Pavlína; Havlová, Radka, 1975-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem této práce je analýza 5. arabsko-izraelského konfliktu, známého pod názvem Jomkipurská válka a také mediační role USA v něm. Konflikt byl takto pojmenován díky svátku Jom kipur, neboť právě v den jeho oslav byl zahájen překvapivý arabský útok vůči Izraeli. Z teoretického hlediska se práce zabývá vysvětlením pojmů mediace a války jako nástroje řešení konfliktů. Z tohoto teoretického základu následně vychází již zmíněná analýza Jomkipurské války i mediační role USA, a zda tuto roli Spojené státy přijaly kvůli uvalení ropného embarga Organizací zemí vyvážejících ropu v roce 1973 vůči nim i dalším přátelům Izraele. Výsledné zjištění bude uvedeno v závěru práce.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses