Subregionální spolupráce v povodí Mekongu : program GMS - Součková, Lucie (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá subregionální spoluprací v zemích jihovýchodní Asie ležících v povodí Mekongu. Za cíl si klade zmapovat fungování subregionální spolupráce ve zkoumané oblasti a její vliv na rozvoj zúčastněných států. Efektivita subregionální spolupráce v této části jihovýchodní Asie je zkoumána v rámci případové studie zaměřené na program Asijské rozvojové banky nazvaný Velký mekongský subregion (GMS). Z analýzy indikátorů mapujících nejen ekonomickou situaci, ale také celkovou životní úroveň v daných zemích, je za posledních dvacet let znát zvýšení ekonomické ale také životní úrovně zkoumaných států. Zvyšující se integrace v subregionu vedla ke zlepšování infrastruktury a zefektivnění výrobních procesů, čímž rostla angažovanost zemí na světových trzích a zároveň vzrůstala intenzita vnitroregionálního obchodu. Otevření hranic pro snazší pohyb zboží, kapitálu i osob měl ovšem i stinné stránky, mezi které patřila zvyšující se kriminální činnost v hraničních oblastech. Přesto že jsou kritiky subregionální spolupráce jako nepřehledné spleti integračních iniciativ oprávněné, v případě programu GMS se zdá být tato forma spolupráce účinná hned z několika důvodů: je založena na kooperaci působící na lokální úrovni a má tedy větší vliv na samotné obyvatele, spolupráce je řízena z velké části trhem, tudíž není tak náročná na institucionalizaci a zapojení vlády, což bylo přínosné hlavně pro státy se slabším vládním sektorem.