Proměny americko-íránských vztahů ve 21. století - Geroldová, Lucie (2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice proměn vztahů mezi USA a Íránem ve 21. století z pohledu zahraniční politiky. Prostřednictvím definovaných teoretických pojmů práce analyzuje faktory a mantinely, které vzájemné vztahy determinují, a prostředky, které vůči sobě oba státy v rámci své zahraniční politiky používají. Práce postupně rozvíjí a naplňuje dílčí postupové cíle, kterými jsou historická analýza vzájemných vztahů, rozbor obou aktérů z pohledu specifických charakteristik jejich zahraniční politiky a faktorů, které ji ovlivňují, a také analýza klíčových momentů 21. století a jejich reflexe do současných vztahů. Cílem práce je na základě dílčích postupových cílů identifikovat a formulovat možné scénáře budoucího vývoje vztahů mezi USA a Íránem.