Elektronické knihy a jejich tvorba - Kijkova, Eugenie (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá odvětvím elektronických knih. Pojednává o historii vzniku tohoto odvětví a porovnává klady a zápory elektronické knihy oproti její tištěné podobě z pohledu autorů knih i čtenářů. Dále podrobně rozebírá nejpoužívanější formáty e-knih v ČR a způsoby jejich ochrany DRM proti ilegálnímu šíření. Rozebírá různé typy hardware pro čtení elektronických knih a porovnává výhody a nevýhody každého z nich. Rovněž informuje o programech vhodných pro správu knihovny elektronických knih a jejich četbu. V praktické části představuje návod práce se softwarem Calibre z pohledu vytvoření uspořádané knihovny, konverzi formátů a synchronizace e-knih do elektronické čtečky. Hlavním cílem celé práce je podat ucelený pohled na elektronické knihy na současném českém trhu a představit způsoby efektivní práce s elektronickou knihou.