Palestinští uprchlíci jako překážka v řešení izraelsko-palestinského konfliktu - Báša, Petr (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá izraelsko-palestinským konfliktem, konkrétně pak problémem palestinských uprchlíků, který je jedním z aspektů konfliktu. V práci autor analyzuje situaci palestinských uprchlíků z několika pohledů a hledisek. Zabývá se historickým vývojem konfliktu, mírovými jednáními, právním postavením uprchlíků z hlediska mezinárodního práva, postavením uprchlíků ve společnosti v jejich hostitelských zemích, nároky a požadavky uprchlíků a postojem jak obou účastníků konfliktu, tak dalších aktérů mezinárodních vztahů k danému problému. Na základě těchto dílčích analýz se autor snaží nastínit možné scénáře budoucího vývoje situace.