Humanitární krize v Sýrii - Naňák, Tomáš (2015)
Humanitární krize v Sýrii je největší humanitární krizí od dob druhé světové války. Tento konflikt vrátil Sýrii v ekonomickém vývoji do doby o 4 dekády nazpět. Tato bakalářská práce si klade za cíl zmapování této krize, které může sloužit k dalšímu bádání a referenci. Dílčím cílem je analýza problémů bránící poskytování humanitární pomoci a vyřešení této krize. První kapitola se věnuje teorii humanitární krize a pomoci. Cílem druhé kapitoly je zjistit příčinu tohoto zničujícího konfliktu. Klíčovou částí je kapitola třetí, která analyzuje hlavní problémy bránící poskytování humanitární krize a vyřešení krize. Tato kapitola se týká vzniku a aktérů konfliktu, průběhu humanitární krize a pomoci, dopadu a řešení této krize. Dílčím cílem je výčet programů, které k řešení krize také přispívají.