Nezávislost Quebeku : je z politického a ekonomického hlediska stále možná? - Souček, Martin (2016)
Diplomová práce se zabývá dlouhotrvající otázkou nezávislosti Québecu. Práce se zaměřuje na problematiku soužití národnostních menšin a řešení jejich konfliktů v teoretickém hledisku. Následně zobrazuje historický vývoj vztahů mezi frankofonním a anglofonním obyvatelstvem. Druhá část práce obsahuje analýzu québeckého separatismu a jeho podpory na parlamentní úrovni. V poslední řadě jsou v práci zpracovány případné ekonomické dopady v případě osamostatnění.