Asociace krajů v ČR - Dvořáková, Denisa (2016)
Bakalářská práce se věnuje tématu Asociace krajů České republiky. Zabývá se především spoluprací této organizace se subjekty veřejné sféry a její legislativní iniciativu. V práci hledám odpověď na otázku, zda Asociace krajů České republiky, může ze své pozice zájmového sdružení právnických osob mít vliv na přijímání legislativních návrhů a tvorbu zákonů. Asociace krajů České republiky, na rozdíl od Svazu obcí a měst České republiky, v současné době nemá právo zákonodárné iniciativy, přesto se snaží o prosazování svých zájmů, ať už se jedná o podávání legislativních návrhů skrze její členy, či o jednání s vládou. V některých případech přesto nejsou připomínky Asociace krajů České republiky akceptovány, ačkoliv může být zasahováno do práva na samosprávu krajů, jako to bylo v případě přijímání zákona č. 245/2006 o veřejných ústavních neziskových zdravotnických zařízení.