Mýtus Julius Fučík. Spory o život a dílo v dějinném kontextu. - Suchá, Hana; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Dlouhý, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce je výsledkem historické analýzy dobové interpretace Julia Fučíka. Pozornost je zaměřena na to, jakými způsoby se budoval kult Fučíkovy osobnosti, jak se proměňoval a vytvářel jeho obraz a jakou měl tento obraz funkci v budování či udržování komunistické ideologie. K bližšímu porozumění celé problematiky je charakterizována tvorba Julia Fučíka, zejména pak jeho poslední vrcholné dílo Reportáž, psaná na oprátce, které je důležité k pochopení manipulace s Fučíkovým odkazem. V práci je zkoumáno, jak se s měnící politickou situací transformovala role Julia Fučíka z hrdiny až po zrádce a kolaboranta. Jako protiváha je představena komplexní studie zabývající se odborně Fučíkovým případem. Závěr práce je zaměřen na sedmdesáté výročí úmrtí Julia Fučíka v roce 2013 pohledem současných médií, čímž je dokumentována společenská debata dnešní doby, která již neřeší otázku viny, ale zaměřuje se spíše na Fučíkovo dílo.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses