Perspektivy mladých ve strukturách politických stran - Čábalová, Nataša; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Müller, Karel B., 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tématem této práce je perspektiva mladých ve strukturách politických stran. Autorka práce vychází z předpokladu, že mladá generace straníků není v českých politických stranách zastoupena v dostatečném počtu a že politické strany nesestavují své kandidátní listiny tak, aby na nich mladí kandidáti měli rovnoměrné zastoupení. Avšak předpokládá také, že české strany si tento fakt uvědomují a že s tímto faktorem snaží pracovat. Cílem této diplomové práce se tak stává snaha o bližší objasnění toho, zdali a jak politické strany oficiálně definují pozici mladé generace ve svých vnitřních strukturách, jak velké je zastoupení mladých na kandidátních listinách ve volbách do zastupitelských orgánů a objasnění přístupu politických stran k řešení této situace. Autorka definuje mladou politickou generaci jako osoby starší osmnácti let a mladší 35 let. Výzkum v rámci této práce je proveden rozborem oficiálních stanov vybraných politických stran. Stejné politické strany jsou také podrobeny analýze svých kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny PČR z roku 2013 a pro volby do zastupitelstev krajů z roku 2012. Objasnění přístupu politických stran ke svým nejmladším straníkům vychází z dotazníkového šetření provedeného autorkou v rámci vypracování této práce.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses