Obstrukce v českém legislativním procesu - Kubný, Adam (2015)
Diplomová práce se zabývá obstrukcemi v rámci legislativního procesu Parlamentu ČR, respektive při projednávání dolní komorou. Cílem práce je popsat fenomén obstrukcí a jejich významu při legislativním procesu. Autor na začátku stanovuje tři základní výzkumné otázky, na které se pomocí kvalitativních metod snaží zodpovědět. V prvé řadě se pokusí zodpovědět otázku, zda některá z částí ideologického spektra častěji využívá obstrukcí. Dále pak, zda existuje rozdíl v obstrukcích pravicových a levicových stran. Nakonec se pokusí rovněž odpovědět, zda mají strany etablované v Poslanecké sněmovny výhodu v rámci obstrukcí oproti stranám působícím v dolní komoře například první volební období a zda jsou tím pádem i úspěšnější. Text je rozdělen do tří samostatných kapitol s logickou strukturou směřující od teoretických východisek k empirické analýze. Na první část, která je čistě teoretická navazuje kapitola zabývající se legislativním procesem, jež lze považovat za určitý přechod mezi teorií a empirií. Následující kapitola je již empiricky zaměřená a skládá se z analýzy stenoprotokolů a rozhovorů s představiteli politických stran. Z provedených analýz vyplývá, že nelze zcela jednoznačně říci, která z části ideologického spektra využívá obstrukcí častěji, jde totiž ve většině případů o strany nacházející se v opozici. Strany levice i pravice však využívají téměř totožných nástrojů. Nakonec lze konstatovat, že strany působící v Poslanecké sněmovně delší dobu nejsou v obstrukcích úspěšnější, ačkoli využívají propracovanější strategie.