Postoje českých politických stran k reformě volebního systému - Juklíček, Petr (2015)
Předkládaná diplomová práce zkoumá postoj českých politických stran k možné reformě volebního systému. Cílem je zjistit, jakou podobu volebního systému preferují jednotlivé politické strany. Práce je strukturovaná do tří částí. V první části se autor zabývá teorií volebních systémů. Ve druhé části je rozebrána historie volebních reforem v České republice a v Československu po roce 1989. Třetí část je poté výzkumná, pro kterou si autor stanovuje tři hypotézy, které vycházejí z prací Maurice Duvergera a Giovanni Sartoriho. První hypotéza předpokládá, že velké strany budou preferovat většinové systémy, případně takové poměrné systémy, které zvýhodňují velké strany. Druhá hypotéza se naopak zaměřuje na menší strany a tvrdí, že malé strany budou požadovat poměrný volební systém ve stávajícím nastavení, popřípadě v takové úpravě, která zvýhodňuje malé strany. Třetí hypotéza pak předpokládá, že malé strany, které se nedostaly do Poslanecké sněmovny, budou požadovat zrušení, nebo alespoň snížení volebního prahu. Tyto hypotézy autor poté konfrontuje s nasbíranými daty, které dané hypotézy potvrzují či naopak vyvracejí. Data pro výzkum autor získal z rozhovorů se zástupci jednotlivých stran, případně z dotazníků, které tito zástupci vyplnili.