Evropská dimenze zahraniční politiky Velké Británie za vlády Margaret Thatcherové - Pešková, Lucie; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá britským přístupem k evropské integraci za vlády Margaret Thatcherové. První kapitola se věnuje termínu euroskepticismu, jeho typologii a britskému euroskepticismu. Druhá kapitola je zaměřena na úlohu Velké Británie v evropském integračním procesu. Třetí kapitola je věnována politickému životu Margaret Thatcherové. V této kapitole je také charakterizován její vůdcovský styl. Poslední kapitola se zabývá vztahem Margaret Thatcherové k Evropským společenstvím. V této kapitole jsou zachyceny důležité události, které vedly ke změně jejího přístupu k Evropským společenstvím. Část této kapitoly je také dedikována jejímu slavnému projevu v Bruggách. Cílem této práce je analyzovat příčiny obratu postoje Margaret Thatcherové k evropské integraci. Dále se práce zabývá, jakým způsobem přispěla k euroskeptickému postoji Británie a jak se vyvíjely vztahy mezi jednotlivými členskými státy a Spojeným královstvím.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses