Pojistné podvody - Konopíková, Marie (2016)
Tato diplomová práce se zaměřuje na téma pojistných podvodů, a to především z hlediska právního. Práce obsahuje právní úpravu trestného činu pojistný podvod dle trestního zákoníku včetně výčtu trestů, ke kterým mohou být pachatelé, ať už při pokusu o pojistný podvod nebo jeho spáchání odsouzeni. Následující část je věnována aktivnímu boji pojišťoven proti podvodníkům, jejich vyšetřování a nasazování stále efektivnějších nástrojů a opatření v jejich prevenci. Práce neopomíjí ani statistická data a vývoj v odhalování pojistných podvodů v posledních pěti letech spolu s představením judikatury Nejvyššího soudu a příkladů z praxe.