Izraelsko-palestinský konflikt na pozadí rodinné paměti Palestinců - Shomaliová, Lucie (2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na izraelsko-palestinský konflikt, který je sice často diskutovaným tématem, ale stále chybí, zvláště v české odborné literatuře, dokreslit celkový pohled na něj z perspektivy obyčejných lidí. Jak napovídá název práce, klíčovým pojmem bude rodinná paměť a to, jak se posouvá z generace na generaci. To bude ukázáno na analýze rozhovorů s příslušníky několika palestinských rodin (konkrétně se třemi po sobě jdoucími generacemi, tj. prarodič - rodič - dítě) žijících na Západním břehu Jordánu, proto bude práce využívat jako svůj základ metodu orální historie. Hlavní časovou linií bude rok 1967, který si z vlastní zkušenosti pamatuje minimálně nejstarší člen každé zpovídané rodiny. V roce 1967 proběhla třetí arabsko-izraelská válka, kdy Izrael porazil vojska Egypta, Jordánska a Sýrie a zabral Golanské výšiny, Sinajský poloostrov a velkou část palestinského území včetně východního Jeruzaléma. Tato válka měla za následek také další velký exodus Palestinců a začátek ilegálního osídlování Západního břehu Jordánu izraelskými osadníky. Všude se o této události píše primárně z politického hlediska, ale málo se ví o tom, co v té době zažili běžní lidé. Cílem této práce je poukázat na tuto problematiku z jiných než oficiálních zdrojů a dodat tak tématu jiný rozměr.