Problematika odpadového hospodářství se zaměřením na druhotné suroviny - Skalická, Eliška; Sato, Alexej, 1952-; Starý, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
V diplomové práci jsme se zaměřila na druhotné suroviny, které jsou velmi důležitou průmyslovou komoditou z pohledu recyklace odpadů, zaměstnanosti a především obchodního potenciálu. Vzhledem k faktu, že se od 1. března 2015 změnil způsob vykupování kovů od fyzických osob, došlo k významným zásahům do výše uvedených oblastí, které byly vyvozeny pomocí analyzování problematiky v orlickoústeckém regionu a následného promítnutí výsledků do celorepublikových odhadů. Provedeným výzkumem bylo však zjištěno, že na negativní dopady měla vliv jak změna legislativy, tak klesající cena železné rudy. Přínosem této práce je zjištění, že se sice záměr zákonodárných orgánů ohledně snížení počtu trestných činů spojených s kriminalitou v oblasti výkupu kovů se zdařil, ale tento fakt byl doprovázen negativními dopady jak na zaměstnanost, tak ekonomickou oblast a pravděpodobně i na životní prostředí v České republice. Negativní dopady mnohonásobně převyšují úbytek výše škod způsobených trestnými činy.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses