Porovnání konkurenceschopnosti vybraných států EU - Vávrová, Monika (2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou konkurenceschopnosti vybraných států Evropské unie - České republiky, Německa, Irska a Španělska. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá definováním konkurenceschopnosti a metodám jejího měření. Druhá kapitola se soustředí na ekonomickou výkonnost vybraných zemí, především na makroekonomické ukazatele, jako je hrubý domácí produkt, inflace a vládní dluh a dále vývojem jejich zahraničního obchodu. Třetí kapitola se zaměřuje na analýzu konkurenceschopnosti, tedy produktivitu práce, vzdělání, vědu a výzkum. V poslední kapitole je zhodnoceno umístění jednotlivých vybraných zemí v žebříčku Indexu globální konkurenceschopnosti za rok 2014-2015.