Porovnání konkurenceschopnosti vybraných států EU - Vávrová, Monika; Klosová, Anna, 1942-; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou konkurenceschopnosti vybraných států Evropské unie - České republiky, Německa, Irska a Španělska. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá definováním konkurenceschopnosti a metodám jejího měření. Druhá kapitola se soustředí na ekonomickou výkonnost vybraných zemí, především na makroekonomické ukazatele, jako je hrubý domácí produkt, inflace a vládní dluh a dále vývojem jejich zahraničního obchodu. Třetí kapitola se zaměřuje na analýzu konkurenceschopnosti, tedy produktivitu práce, vzdělání, vědu a výzkum. V poslední kapitole je zhodnoceno umístění jednotlivých vybraných zemí v žebříčku Indexu globální konkurenceschopnosti za rok 2014-2015.
Vedoucí práce: Anna Klosová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses