Zhodnocení protikorupčních opatření a mechanismů ve firmách zbrojního odvětví v ČR - Eibl, Milan (2016)
Mezinárodní studie zbrojních firem z posledních let indikují, že české zbrojní firmy silně zaostávají za celosvětovým průměrem v oblasti nastavení etických a protikorupčních mechanismů. Práce si klade za cíl metodou analýzy zhodnotit pravdivost hypotézy, že navzdory globálním analýzám české zbrojní firmy v této oblasti spadají do celosvětového průměru. Teoretická část vymezuje historický vývoj zbrojního odvětví u nás a shrnuje významné instituce a analytické studie zabývající se korupcí jak obecně, tak ve zbrojním odvětví. Praktická část přebírá a přizpůsobuje již existující metodiku pro zhodnocení protikorupčních principů ve zbrojních společnostech a aplikuje ji na kvalifikovaný výběr zbrojních firem České republiky. Výsledek analýzy potvrzuje výzkumnou otázku, ale současně poukazuje na velké nedostatky v oblasti protikorupčních procesů.