Konkurencieschopnosť a environmentálna politika EÚ - Göblová, Romana (2015)
Táto práca sa zaoberá problematikou zvyšovania konkurencieschopnosti v súvislosti s trvalo udržateľným rastom v podmienkach Európskej únie a Slovenskej republiky. Pri riešení bola použitá viacrozmerná štatistická metóda, faktorová analýza. Tá umožnila zúžiť dimenziu vstupných dát s čo možno najmenšou stratou informácií a vznik nových premenných, tzv. faktorov. Pomocou získaných faktorov bola vyhodnotená konkurencieschopnosť regiónov SR na úrovni NUTS II. Tieto výsledky boli porovnané s hodnotami ukazovateľov trvalo udržateľného rozvoja nameranými v jednotlivých krajoch. Na základe získaných výsledkov je možné v sledovanom období identifikovať najkonkurencieschopnejší kraj SR, ktorý svoj rast podporuje trvalo udržateľným spôsobom.