Konkurencieschopnosť a environmentálna politika EÚ - Göblová, Romana; Němcová, Ingeborg, 1957-; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Táto práca sa zaoberá problematikou zvyšovania konkurencieschopnosti v súvislosti s trvalo udržateľným rastom v podmienkach Európskej únie a Slovenskej republiky. Pri riešení bola použitá viacrozmerná štatistická metóda, faktorová analýza. Tá umožnila zúžiť dimenziu vstupných dát s čo možno najmenšou stratou informácií a vznik nových premenných, tzv. faktorov. Pomocou získaných faktorov bola vyhodnotená konkurencieschopnosť regiónov SR na úrovni NUTS II. Tieto výsledky boli porovnané s hodnotami ukazovateľov trvalo udržateľného rozvoja nameranými v jednotlivých krajoch. Na základe získaných výsledkov je možné v sledovanom období identifikovať najkonkurencieschopnejší kraj SR, ktorý svoj rast podporuje trvalo udržateľným spôsobom.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses