Analýza determinant tvorby nabídkových cen bytů - Pokorný, Michael (2016)
Cílem této práce bylo analyzovat tvorbu prodejních cen bytů v České republice. Na základě dosavadních poznatků a ekonomické teorie byl vytvořen ekonomický model a zkonstruovány proměnné, které by mohly cenu bytů ovlivňovat. Ke zkoumání těchto vlivů bylo shromážděno 1100 pozorování bytů v 8 městech České republiky. Pomocní regresní analýzy a odhadem modelu metodou nejmenších čtverců byl vliv těchto faktorů změřen. Jako nejvýraznější faktory ovlivňující cenu bych uvedl: s každým metrem čtverečním plochy roste cena bytu přibližně o 1,28%. Dále bylo vyzkoumáno, že byty v přízemí jsou výrazně levnější než všechny ostatní byty, rozdíl roste až do pátého patra, pokud je byt v patře posledním, cena naopak klesá. Z ostatních proměnných pak má nejvyšší vliv na cenu, pokud je součástí bytu balkon, a sice balkon zvýší cenu o téměř 33%. Z koeficientů fixních efektů lokality je zřejmé, že nejdražší byty jsou v Praze, nejlevnější v Ústí nad Labem.