Analýza řízení pohledávek PRIMA, akciová společnost - Veselý, Josef (2016)
Tématem diplomové práce je analýza řízení pohledávek ve stavební společnosti PRIMA, akciová společnost v období od roku 2010 do roku 2014. Teoretická část charakterizuje pohledávky z právního, účetního a daňového hlediska. Dále se zabývá jejich životním cyklem a problematikou spojenou s řízením, zajištěním a vymáháním pohledávek jak soudní, tak mimosoudní cestou. V praktické části je analyzována současná politicko-ekonomická situace. Následuje představení společnosti a zhodnocení její současné finanční situace pomocí provedené finanční analýzy. Další část se věnuje analýze řízení pohledávek, která zahrnuje strukturu, dobu splatnosti a způsoby vymáhání pohledávek v analyzované firmě. Mezi hlavní zdroje dat byly zahrnuty finanční výkazy, výroční zprávy, odborné publikace, články, interní materiály a konzultace s managementem společnosti. Výstupem diplomové práce je zhodnocení současného stavu řízení pohledávek, případné nalezení nedostatků a navržení konkrétních doporučení na jejich odstranění za účelem optimalizace současného nastaveného systému.