Problematika získávání francouzského občanství cizinci - Pípová, Dominika (2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou získávání francouzského občanství cizinci. Konkrétně se zaměřuje na překážky a problémy, které vyvstávají během procesu při nabytí francouzského občanství a kterým musí žadatelé čelit. První část předkládané práce tvoří teoreticko-metodologický základ konceptu občanství, principů pro jeho nabytí a atypických pojetí občanství. Druhá část se již konkrétněji zabývá francouzským občanstvím, změnami obsahu francouzského občanství a možnostmi jeho nabytí. Třetí kapitola definuje překážky a problémy během procesu vyřízení žádosti o nabytí francouzského občanství a vymezuje, zda existuje diskriminace ohledně jeho nabytí.