Těžba uhlí ve světě a dopady útlumu : případová studie ČR a Německo - Schottková, Monika (2015)
Cílem diplomové práce je popsat a analyzovat dopady útlumu těžby uhlí na konkrétním příkladu dvou států, konkrétně České republiky a Německa, a následně porovnat vybrané dopady a nástroje, které byly proti negativním důsledkům použity. Práce je rozdělena do 3 částí, první kapitola popisuje základní charakteristiku uhlí, jeho využití a těžbu. Další kapitola se zabývá aktuálním vývojem těžby ve světě spolu s jeho geografickým rozmístěním. Závěrečná kapitola analyzuje a porovnává Ostravskou průmyslovou oblast s Porúřím a aktuální socioekonomické výzvy.