Islandská ekonomika po krizi a perspektivy jejího budoucího vývoje - Plocková, Kateřina (2015)
Diplomová práce se zabývá obnovou islandské ekonomiky po finanční krizi, která zemi postihla v roce 2008. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První část práce je věnována teoretickému pohledu na finanční krize a typologií jednotlivých krizí. V druhé kapitole je rozebrán předkrizový vývoj ekonomiky, spouštěcí momenty krize a následný kolaps bankovního sektoru. Třetí kapitola se zabývá dopady krize na vybrané ekonomické ukazatele, hodnotí poskytnutou pomoc Mezinárodního měnového fondu a nastiňuje problematiku kapitálových kontrol, které byly relativně kontroverzním prvkem záchranného programu MMF. V poslední části práce bude popsána otázka členství Islandu v Evropské unii ve vztahu k prodělané krizi a zároveň zde bude charakterizován hlavní obtížný bod vyjednávání, a to rybolov.