Rozširovanie EÚ a NATO a reakcie Ruska : ďalšie delenie Európy? - Hejhalová, Zuzana (2015)
Témou tejto diplomovej práce je rozširovanie EÚ a NATO a reakcie Ruska na tieto rozširovania. Cieľom práce je analyzovať, či rozširovania EÚ a NATO po konci studenej vojny vytvárajú novú deliacu líniu v Európe. Analýza je zasadená do konštruktivistického teoretického východiska. Skúmané budú teda hlavne odlišné identity Západu (pre potreby tejto práce reprezentovaného EÚ a NATO) a Ruska. Tieto odlišné identity by potom mali spôsobovať, že daní aktéri vnímajú rozširovanie EÚ a NATO z iného pohľadu. Odlišné videnie určitej reality má za následok vytváranie napätia medzi akýmisi dvomi "hodnotovými blokmi" a tým môže pripomínať studenú vojnu.