Rozširovanie EÚ a NATO a reakcie Ruska : ďalšie delenie Európy? - Hejhalová, Zuzana; Dubský, Zbyněk, 1974-; Sršeň, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Témou tejto diplomovej práce je rozširovanie EÚ a NATO a reakcie Ruska na tieto rozširovania. Cieľom práce je analyzovať, či rozširovania EÚ a NATO po konci studenej vojny vytvárajú novú deliacu líniu v Európe. Analýza je zasadená do konštruktivistického teoretického východiska. Skúmané budú teda hlavne odlišné identity Západu (pre potreby tejto práce reprezentovaného EÚ a NATO) a Ruska. Tieto odlišné identity by potom mali spôsobovať, že daní aktéri vnímajú rozširovanie EÚ a NATO z iného pohľadu. Odlišné videnie určitej reality má za následok vytváranie napätia medzi akýmisi dvomi "hodnotovými blokmi" a tým môže pripomínať studenú vojnu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses