Schengenský systém a aktuální problémy jeho realizace - Klesnil, Jan; Grmelová, Nicole, 1975-; Kostelanský, Ludvík; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cíl diplomové práce spočívá v podrobném vymezení celého schengenského systému včetně jeho propojení a vazeb na obecný právní rámec EU a v následné kritické analýze vybraných aktuálních problémů při jeho realizaci. V první kapitole se práce zabývá obecnou právní úpravou volného pohybu osob a unijního institutu prostoru svobody, bezpečnosti a práva. Druhá kapitola se podrobně věnuje vzniku, vývoji, aktuální právní úpravě a teritoriální působnosti schengenského systému jako celku. Dále jsou vymezeny nejdůležitější oblasti schengenské spolupráce s důrazem kladeným na ochranu vnějších hranic a agenturu FRONTEX. Třetí kapitola si klade za cíl s použitím odborných článků a relevantní judikatury Soudního dvora EU zanalyzovat vybrané problémy, které provázely realizaci schengenského systému a jmenovat aktuální výzvy, kterým schengenský systém čelí.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses