Přechod na nízkouhlíkovou energetiku v EU : Britský koncept - Kotík, Jan; Bič, Josef; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato magisterská práce řeší problematiku přechodu na nízkouhlíkovou energetiku v rámci EU na příkladu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Zvolené téma je rozdělené do tří částí. Nejdříve je představen energetický sektor v Evropské unii v kontextu enviromentální cílů, institucionálního rámce, mezinárodní Pařížské dohody a faktorů při tvorbě cen za elektřinu. Druhá část této práce se zaměřuje na britský koncept přechodu na nízkouhlíkovou energetiku a následuje podobnou linku jako část první. Třetí část poté používá data a informace z prvních dvou kapitol pro vytvoření komplexního obrazu. Ve třetí části je ukázána shoda britského konceptu s unijními politikami, co znamená Pařížská dohoda pro britský model, jaké jsou dopady na cenu elektřiny v britském modelu a jaké hlavní výzvy čekají britskou energetiku. Přínosem této práce je srovnání statistických údajů o energetice v EU a v UK, stejně jako jako propojení významu mezinárodního dění (Pařížská dohoda), regionálních priorit (EU), národní politické reprezentace a národních zájmových skupin pro tvorbu energetické politiky v UK.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses