Protidrogová politika ve vztazích mezi USA a Kolumbií - Kokešová, Barbora (2016)
Práce pojednává o významu protidrogové politiky ve vztazích mezi USA a Kolumbií. Protidrogová agenda je analyzována za vlády prezidenta Ernesta Sampera, Andrése Pastrany, Alvára Uribeho a Juana Manuela Santose. Hlavním cílem práce je analyzovat význam protidrogové agendy mezi těmito státy v jejich zahraniční politice v průběhu minulých 20 let a zjistit, zdali je význam protidrogové politiky rostoucí či klesající. Cílem je také určit charakter protidrogové politiky v období vlády jednotlivých prezidentů. Práce nejprve obecně analyzuje dlouhodobý vztah mezi USA a Kolumbií. Stěžejní je však analýza zahraniční politiky jednotlivých kolumbijských prezidentů vůči USA, ze které vyplývá klesající význam protidrogové agendy ve vztazích mezi USA a Kolumbií.