Potenciál pro malé a střední podniky v ČR : Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost - Bendlová, Kateřina; Antal, Jarolím, 1986-; Jedlička, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Evropská unie i Česká republika podporují malé a střední podniky jako významný zdroj konkurenceschopnosti, zaměstnanosti a přidané hodnoty pro ekonomiku pomocí dotačních programů a operačních programů. Tato diplomová práce se proto zabývá analýzou klíčových změn při přechodu z OP PI v rámci finančního období 2007-2013 na nový operační program OP PIK a dopadů těchto změn na malé a střední podniky v České republice. Kromě toho je záměrem této práce i objasnění motivů firem pro čerpání z dotačních programů. Práce identifikuje hlavní změny mezi těmito operačními programy především v oblasti úpravy prioritních os, navýšení finančních prostředků, snížené míra maximální veřejné podpory či nového Jednotného metodického prostředí. Na základě literatury, případových studií s firmami, které úspěšně žádaly o dotace z evropských fondů, a rozhovorů s dotačními specialisty a odborníky státní správy jsou definované klíčové překážky a problémy malých a středních podniků při žádostech o dotace a čerpání v rámci OP PI, jako např. byrokratická a administrativní zátěž, uživatelské rozhraní monitorovacího systému, často se měnící podmínky výzev či jejich orientace na cenu místo kvality. Pro úspěšné získání dotace z OP PIK v novém období 2014-2020 práce doporučuje soustředit se faktory jako např. jsou podnikatelský plán, pečlivá příprava a delegování administrativních i strategických úkolů dedikovanému projektovému manažerovi či konzultantovi, které vedly u analyzovaných podniků k úspěšnému čerpání dotace z evropských prostředků.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses