Postoje a hodnoty v různých kulturních prostředích - Petrovová, Nina (2016)
V teoretické části práce jsou definovány a objasněny základní pojmy týkající se problematiky kultury a kulturních rozdílů a jsou zde představeny přístupy k jejich měření. Klíčovou metodou pro měření kulturních rozdílů je v této práci Hofstedeho 5 dimenzionální model, který je základem k dalšímu zpracování sekundárních dat ze studie Mindreader. Cílem práce je analyzovat, jaký má kultura vliv na obavy lidí a či nezávisle na to mají na tyto obavy vliv i technologie. Státy zapojené do analýzy jsou v jednotlivých dimenzích rozdělené do 4 skupin podle dosáhnutých indexů. Pro každou z dimenzí jsou sestavené hypotézy, které jsou statisticky testované Pearsonovým testem nezávislosti. Stejným statistickým postupem jsou potom zkoumány i vybrané technologie a jejich vliv na obavy.