Komparace socializace uprchlických norem v České republice a v Norsku - Slováková, Linda (2016)
Cílem této práce je analyzovat fázi socializace práv uprchlíků v České republice a v Norsku, identifikovat shodné i rozdílné znaky v procesu socializace obou zemí a srovnat výsledná zjištění, případně predikovat další vývoj. V práci jsou analyzovány aktivity lokálních i nadnárodních nátlakových skupin vztahující se k normám a standardům uprchlického práva. Jako teoreticko-metodologické východisko posloužil pětifázový model socializace normy autorů Risse-Kappen, Cropp a Sikkink (1999), na jehož základě jsme uprchlickým normám v obou zemích přiřadili třetí fázi socializace, tedy fázi taktických ústupků. Finální, páté fáze konzistentních postojů a ztotožnění se s normami, nebylo dosaženo. Dospěli jsme k závěru, že k rozdílnému výkladu norem zúčastněnými aktéry bude z důvodu odlišných zájmů a identit docházet i nadále. V práci byla využita metoda analýzy a komparace.