Dopad turecko-arménskej genocídy na súčasné vzťahy medzi Tureckom a Arménskom - Kušnírová, Miriama (2016)
V roku 2015 si celý svet pripomínal presne sto rokov od arménskej genocídy, pri ktorej zahynulo 1,5 milióna ľudí. Bakalárska práca sa zaoberá problematikou tohto zločinu, ktorého sa dopustila Osmanská ríša. Cieľom práce je vymedzenie súvislostí arménskej genocídy a jej dopad na súčasné vzťahy medzi Tureckom a Arménskom. Teoretická časť charakterizuje a definuje genocídu, zameriava sa vykonávanie tohto zločinu a vysvetľuje postavenie genocídy v medzinárodnom práve. Empirická časť je zameraná na historický vývoj udalostí v súvislosti s arménskou genocídou. Ďalej analyzuje vývoj vzťahov Turecka a Arménska po genocíde až do súčasnosti.