Konflikt v Sýrii a jeho vliv na vztahy s vybranými zeměmi. - Šalounová, Tereza (2016)
Konflikt v Sýrii probíhá již pět a významným způsobem ovlivňuje situaci v oblasti Blízkého východu. Libanon a Turecko jsou blízkovýchodními státy, které sousedí se Sýrií a přijaly největší počet registrovaných syrských uprchlíků na světě. Tato bakalářská práce se zabývá analýzou průběhu syrského konfliktu, jeho dopady na syrskou ekonomiku, motivy nejvýznamnějších aktérů konfliktu a jejich jednáním. Odpovídá také na otázku, jakým způsobem konflikt v Sýrii ovlivnil Libanon a Turecko po stránce ekonomické, sociální, politické i bezpečnostní. Práce poukazuje i na změny v mezinárodních vztazích Sýrie s Tureckem a Libanonem po vypuknutí konfliktu. Pozornost je také věnována specifickému aktéru, tzv. Islámskému státu, proti němuž mezinárodní společenství zahájilo vojenské intervence.