Problém černého pasažera při ratingu eurozóny - případ Řecka - Müller, Lukáš; Němcová, Ingeborg, 1957-; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Práce zkoumá vliv jednotné evropské měny euro na důvěryhodnost Řecké ekonomiky. K tomu využívá metodologii ratingové agentury Moody´s, na kterou aplikuje makroekonomické údaje s cílem identifikovat klíčové faktory pro rozdíl mezi získaným ratingem Řecka a jeho skutečnou ekonomickou výkonností a stabilitou. Samotný text je rozdělen do dvou tematických částí. V první je představena ratingová agentura jako instituce a rozebrána Sovereign Rating Methodology 2013. Ve druhé je provedena samotná analýza Řecka prostřednictvím výše zmíněné metodologie. Závěry z této analýzy jsou pak aplikovány na příčiny řecké dluhové krize. Přestože členství Řecka v eurozóně skutečně znamenalo snížení úrokových sazeb u emitovaných dluhopisů, přímý vliv vstupu na rating země nebyl prokázán. Jedním z důvodů dluhové krize tak byl i morální hazard, kdy finanční trhy spoléhaly na skutečnost, že eurozóna nenechá upadnout členský stát do platební neschopnosti a míru rizika vnímaly u všech států měnové unie stejně.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses