Norsko a peacemaking : případová studie působení na Srí Lance - Trávníčková, Zuzana (2016)
Tato práce se zabývá norským zapojením do mírových operací a soustřeďuje se na norské zapojení v mírových jednáních na Srí Lance. Práce analyzuje norský model a aplikuje ho na srílanskou mírovou misi. Tato mise se v mnohých ohledech odlišuje od předchozích misí, kde se Norsko zapojilo do mírových snah po boku dalších států. Na Srí Lance bylo hlavním vyjednavačem míru samotné Norsko a jednalo před očima široké veřejnosti, což je také netypické. Napomohlo k podepsání mírové dohody mezi Srílanskou vládou a Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která byla podepsána v roce 2002. Bohužel příměří nevydrželo a v roce 2008 bylo zrušeno.