Norsko a peacemaking : případová studie působení na Srí Lance - Trávníčková, Zuzana; Sršeň, Radim; Kuchařová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato práce se zabývá norským zapojením do mírových operací a soustřeďuje se na norské zapojení v mírových jednáních na Srí Lance. Práce analyzuje norský model a aplikuje ho na srílanskou mírovou misi. Tato mise se v mnohých ohledech odlišuje od předchozích misí, kde se Norsko zapojilo do mírových snah po boku dalších států. Na Srí Lance bylo hlavním vyjednavačem míru samotné Norsko a jednalo před očima široké veřejnosti, což je také netypické. Napomohlo k podepsání mírové dohody mezi Srílanskou vládou a Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která byla podepsána v roce 2002. Bohužel příměří nevydrželo a v roce 2008 bylo zrušeno.
Vedoucí práce: Radim Sršeň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses