Mezinárodní přesah teroristických aktivit Islámského hnutí Východního Turkestánu - Ptáčková, Michaela (2016)
S narůstajícím počtem teroristických útoků úzce souvisí fakt, že se terorismus stává jednou z nejčastěji diskutovaných bezpečnostních hrozeb. Vzhledem k míře globalizace dnešního světa se problém terorismu dotýká všech kontinentů, proto není výjimkou ani Asie s nastupující velmocí v podobě Čínské lidové republiky. Charakteristika vývoje Islámského hnutí Východního Turkestánu vzniklého v čínské severozápadní provincii nazvané Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang tak představuje hlavní téma této bakalářské práce. Primárním cílem práce je analyzovat vývoj a chování organizace na základě stanovených cílů, operačního území a možných vazeb na globální teroristické organizace. Sekundárním cílem je přispět k diskuzi a rozšířit v České republice povědomí o tomto tématu.