Finanční gramotnost a její měření - Trochtová, Martina; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Bedáňová, Karolína (2016)
Tato diplomová práce s názvem Finanční gramotnost a její měření se zabývá velmi diskutovaným tématem dnešní doby. Finanční gramotnost představuje schopnost porozumět finančním záležitostem, ty využít ve svůj prospěch a zajistit si finanční blahobyt. Téma doprovází nejednotné definice a nestandardizovaný přístup k jejímu měření. Cílem práce je zodpovězení výzkumných otázek, které se zabývají vysvětlením vlastního pojmu v širším kontextu, popisem způsobů, jak lze finanční gramotnost měřit a především identifikací vlivů. Na základě těchto vlivů se člověk určitým způsobem chová ve finančních záležitostech, což má vliv nejen na současný život, ale i na budoucnost. Pro identifikování vlivů byla vybrána metoda myšlenkových map, která vzhledem k povaze problému představuje vhodný nástroj. Výstupem je mimo jiné zhodnocení toho, zda jsou současné způsoby měření schopny dostatečně identifikovat působící vlivy.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Libor Votava
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: finanční gramotnost; management [obor dipl. práce]; měření finanční gramotnosti; finanční blahobyt; finanční vzdělávání; diplomové práce; financial literacy; master's theses