Vplyv sovietskej okupácie Afganistanu na vývoj zeme do začiatku 21. storočia - Cimbalová, Martina (2016)
Bakalárska práca sa zaoberá sovietskou okupáciou Afganistanu. Cieľom tejto bakalárskej práce je analyzovať desať rokov trvajúcu sovietsku okupáciu Afganistanu, ktorá prebiehala v osemdesiatych rokoch minulého storočia a prostredníctvom tejto analýzy identifikovať motívy, priebeh, dôsledky a dopady tejto sovietskej vojenskej prítomnosti na afganskú spoločnosť. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola poskytuje základné charakteristiky a najpodstatnejšie medzníky historického vývoja. Druhá kapitola sa zaoberá afgansko-sovietskymi vzťahmi, motívmi vedúcimi k vzniku sovietskej okupácie a jej samotným priebehom. Zhodnotenie a dopad prítomnosti sovietskych vojsk na afganskú spoločnosť je zobrazený v poslednej kapitole, kde je taktiež zaznamenaný vývoj Afganistanu po odchode sovietskych vojsk, občianska vojna a nástup Talibanu.