Působení mezinárodních mezivládních organizací při řešení humanitárních krizí : Případová studie - Božinovová, Anna; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato práce se zabývá zemětřesením na Haiti v roce 2010 a humanitární pomocí, která byla poskytnuta mezinárodními mezivládními organizacemi. V této práci jsem se zaměřila na Organizaci spojených národů a Evropskou unii, jako klíčové aktéry v této oblasti. Cílem bylo zjistit, jak se liší humanitární pomoc těchto organizací a zda jejich vzájemná spolupráce pomohla zlepšit situaci v zemi po přírodní katastrofě. Bakalářská práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola charakterizuje základní pojmy, jako je humanitární krize, humanitární pomoc a klíčové principy humanitární pomoci. Druhá kapitola se věnuje OSN a EU. Třetí kapitola je případová studie - zemětřesení na Haiti a analyzuje, jak byla humanitární pomoc poskytnuta výše zmíněnými organizacemi, jestli jejich spolupráce byla efektivní a či pomoc zlepšila danou situaci.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses