Kongresový cestovní ruch v prostředí České republiky a Německa - Dufek, Jiří (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o kongresovém cestovním ruchu na území ČR a Německa. Cílem práce je na jedné straně obecný popis KCR jako takového a na straně druhé jeho analýza v ČR a v Německu. V první části práce, která je ryze teoretická, jsou vysvětleny pojmy, jakými jsou kongresový cestovní ruch či segment MICE, do něhož patří i KCR. Stejně tak je v této části k dispozici popis kongresových zařízení či druhy akcí typických pro tento druh cestovního ruchu. Další část se zabývá významem KCR ve světě. Nechybí zde statistiky asociace ICCA, nejvýznačnější zainteresované mezinárodní asociace či současné trendy v oblasti KCR ve světě. Třetí a čtvrtá část jsou co do struktury totožné, neboť obě pojednávají o KCR v konkrétní zemi. V případě třetí kapitoly se jedná o ČR a v případě čtvrté kapitoly o Německo. U obou části jsou nejprve představena veřejně dostupná statistická data z oblasti KCR, následuje analýza předpokladů pro rozvoj KCR v dané zemi a poté jsou popsány nejvýznamnější národní organizace působící v této oblasti cestovního ruchu. Mimoto obsahují tyto dvě části analýzu nejvýznamnějšího kongresového města v rámci obou zemí. Za ČR je tak zanalyzována Praha a v části Německa rovněž hlavní město, tedy Berlín. Na konci každé z kapitol je vypracována SWOT analýza pro danou oblast KCR